onsdag 10 oktober 2012

Lekparker i New York

Med ett resesällskap som inte blir utmattad av att promenera runt i storstan utan vill ha ännu mer aktivitet så blev det ett antal lekplatsbesök i New York. Kanske inte så mycket för att 9-åringen måste leka utan för att rörelsebehovet helt enkelt är stort. Är dessutom nyfiken på parkour och vill testa olika hopp och sätt att ta sig över hinder och mellan olika platser.

Första lekparken var i West Thames Park, ett område som håller på att göras i ordning efter 9/11 attackerna. Det är alltså nära Ground Zero i Financial district. Man tror ju lätt att det mest är kontor i området, men det bor ca 20000 människor i området också. Och det är klart att barnen måste ha någonstans att leka. Parken är även en del i att lösa trafikproblem genom att överdäcka en av vägarna. Parken öppnades för två år sedan och är fortfarande ny och fräch.


Fotbollsträning mellan skraporna.

Klättra, klättra, klättra....
Springa, springa, springa...
(skivan roterar, så den funkar som ett ekorrhjul)


Välutrustad med saker för stora barn..

... och för små barn


Sedan kom vi till Chinatown där det var en äldre lekpark, ganska sliten och inte lika kul, men erbjöd ändå lite klättermöjligheter. Målad i Kinas nationalfärger rött och gult förstås. En basketplan för ungdomar och vuxna. Och en ställning med diverse stänger för de stora biffarna som gillar att göra pull ups och andra tuffa styrkeövningar.

Röd- och gulmålat i Chinatown

Basketplaner finns i de flesta parker,
och de är alltid välbesökta.  

I Manhattans största park Central Park finns det förstås flera lekplatser. De två som vi besökte var verkligen robusta med betongfort och robusta klätterställningar. Inte så charmiga kanske, men Björn tyckte att de var spännande att utforska, leka tafatt och köra parkour i. Utöver lekparkerna finns det förstås stora gräsytor, bollplaner och klippor att klättra på. Det var en regnig dag, därför mindre barn på dessa bilder.

Rejält byggd lekutrustning...

I bakgrunden även lite gungställningar och en kuperad gummiyta för bollspel mm.

Ännu mer betongbyggen
Men också omålat trä.


Men bäst är väl kanske klipporna?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar